3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Składniki
Instrukcje przygotowania
WEGAŃSKIE LODY CZEKOLADOWE
z awokado Przygotuj blender gałkownicę Miąższ awokado razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w kielichu blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKI: krem.
MASĘ PRZELEWAMY DO
miski i wkładamy do zamrażarki.
CO 30 MINUT
mieszamy masę, aby nie utworzyły się lodowe kryształki.
MASA TĘŻEJE
ok. 3 GODZIN.
LODY NAKŁADAMY ZA
pomocą gałkownicy do miseczek.
OPRÓSZAMY WIÓRKAMI
kokosowymi.
CHLEBEK AWOKADO PRZYGOTUJ
blender keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm piekarnik rozgrzany do 180°C Miąższ awokado, jajka, sok z cytryny, roztopiony olej kokosowy i stałą część mleczka kokosowego umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę.
W MISCE ŁĄCZYMY
mielone migdały, kakao, sól, sodę. ORZECHY PEKAN: siekamy.
CZEKOLADĘ KROIMY NA
drobne kawałki – połowę odkładamy na bok. SUCHE SKŁADNIKI MIESZAMY: dokładnie. NASTĘPNIE DODAJEMY ZMIKSOWANĄ: masę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY DO
połączenia składników.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. DEKORUJEMY RESZTKĄ POSIEKANEJ: czekolady.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 180°C.
PIECZEMY OK.
40 MINUT, DO: suchego patyczka.
SPAGHETTI Z SOSEM
z awokado Przygotuj blender tarkę o małych oczkach Miąższ awokado i pozostałe składniki sosu wkładamy do kielicha blendera.
DOLEWAMY OLIWĘ I
miksujemy na gładką masę.
MAKARON GOTUJEMY WEDLE
wskazań na opakowaniu. PAPRYCZKĘ CHILI DROBNO: siekamy.
NA DNO DOBRZE
rozgrzanej patelni wylewamy oliwę i podsmażamy chili. MAKARON PRZEKŁADAMY NA: patelnię.
ZOSTAWIAMY ODROBINĘ WODY
po makaronie.
DO MAKARONU DODAJEMY
zielone pesto z awokado.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i mieszamy.
JEŚLI SOS JEST
za gęsty – dodajemy odrobinę wody po makaronie.
OPRÓSZAMY PARMEZANEM STARTYM
na tarce o małych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3806 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1902 kcal
Tłuszcz
166,5 g
Węglowodany
96,6 g
Błonnik
45,9 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Makaron w sosie sojowym
Makaron w sosie sojowym z dodatkiem chrupiących warzyw i kurczaka to azjatycka propozycja Karola!

Placuszki bez laktozy z szynką
Pyszny, szybki i niezwykle prosty w realizacji przepis na placuszki bez laktozy z szynką. To świetny pomysł na lekki obiad, który trafi w gusta całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Surówka z pora
Uwielbiasz por? Przygotuj z niego pyszną surówkę z jabłkami, która będzie świetnym dodatkiem do Twojego obiadu. To szybki i prosty przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!