Amaretti z ganaszem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
AMARETTI MIGDAŁY ŁĄCZYMY
z mąką, dodajemy białka i starannie mieszamy.
Z MASY FORMUJEMY
kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 180-190°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) na 18-22 minuty.
UPIECZONE AMARETTI ODSTAWIAMY
do wystudzenia.
GANASZ O SMAKU
amaretti Śmietankę gotujemy i rozpuszczamy w niej czekolady.
MIKSUJEMY, STOPNIOWO DODAJĄC
amaretto.
NA SAMYM KOŃCU
do masy dodajemy miękkie masło.
GANASZ POZOSTAWIAMY DO
zastygnięcia.
WYSTUDZONE CIASTECZKA SKLEJAMY
za pomocą ganaszu czekoladowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3627,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
3627,9 kcal
Tłuszcz
209,6 g
Węglowodany
435,5 g
Błonnik
2,4 g
Białko
66,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Imam bayildi – nadziewane bakłażany
Pyszne zapiekane w piecu łódeczki z wydrążonych bakłażanów wypełnione farszem z pomidorów, papryki, czosnku i przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowa gwiazda z makiem i bakaliami
Aromat drożdżowego ciasta i smak makowego nadzienia to słodka zapowiedź Świąt! Upiecz gwiazdę według przepisu Pawła, by poczuć je w swojej kuchni!

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!

Dwa sposoby na truskawki i białą czekoladę
Paweł Małecki i DG, używając praktycznie tych samych składników, przygotowali dwa zupełnie różne desery! Poznaj przepis na tartę i mus!