Amerykańskie BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FRYTKI Z BATATÓW
Łączymy przyprawy razem z oliwą z oliwek.
BATATY OBIERAMY I
kroimy na pół, a następnie na 4 lub 6 części.
ZIEMNIAKI WRZUCAMY DO
dużej miski i polewamy marynatą – dobrze mieszamy.
BATATY UKŁADAMY NA
brzegu grilla (w piekarniku pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 240°C).
PODAJEMY Z SOSEM
z awokado i masłem orzechowym.
SOS Z AWOKADO
i masłem orzechowym Małą cebulę i chili drobno kroimy.
AWOKADO ROZKRAWAMY NA
pół, wyciągamy pestkę.
MIĄŻSZ NACINAMY W
paski, a następnie wyciągamy łyżką.
ROZGNIATAMY WIDELCEM.
DODAJEMY MASŁO ORZECHOWE,
koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. SOLIMY DO: smaku.
MIESZAMY Z SOKIEM
wyciśniętym z limonek oraz oliwą.
MARYNATA BBQ DO
kurczaka lub wieprzowiny Cebulę grubo kroimy.
DO WYSOKIEGO NACZYNIA
wrzucamy wszystkie składniki marynaty – miksujemy na gładką masę.
NOGI KURCZAKA MARYNUJEMY
w marynacie w lodówce przez ok. 2 GODZINY, A: następnie grillujemy.
MARYNATA PASUJE RÓWNIEŻ
do mięsa wieprzowego.
PIECZONE FRYTKI Z
ziemniaków Ziemniaki myjemy (można je obrać, ale nie trzeba).
KROIMY W ĆWIARTKI
bądź szóstki.
OLEJ ŁĄCZYMY Z
przyprawami i mieszamy z ziemniakami.
FRYTKI WSTAWIAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 200°C.
PIECZEMY OK.
20 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
FRYTKI PODAJEMY Z
sosem chrzanowym.
SOS CHRZANOWY SKŁADNIKI
sosu mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2559,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
639,9 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
74,3 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z awokado
Pasta z awokado z dodatkiem aromatycznego wędzonego łososia i koperku świetnie urozmaici każdą kanapkę. Koniecznie sprawdź, jak proste i szybkie jest jej przyrządzenie!

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
Szybka kanapka z kurczakiem na drugie śniadanie. Dodaj do niej sos na bazie majonezu z jabłkami i awokado.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
Koktajl z krewetek to sprawdzony pomysł na elegancką przekąskę sylwestrową. Podany z delikatnym musem i sosem na bazie wina sprawi, że imprezowy stół nabierze wykwintnego charakteru.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!

Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!