Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami • przepis • składniki • przygotowanie
Proste w przygotowaniu babeczki czekoladowe z polewą czekoladową, suszonymi owocami żurawiny i orzechami laskowymi. Idealna słodka przekąska!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Do misy miksera dodajemy jajka i cukier i ubijamy na bardzo puszystą masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO BABECZEK
Czekolady łamiemy na pół i umieszczamy w robocie kuchennym, wybieramy funkcję tarcia na drobnych oczkach. Tak przygotowane czekolady dodajemy do ciasta.
PIECZEMY BABECZKI
Ciasto na babeczki przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i przekładamy do formy do muffinów. Każdą foremkę napełniamy do ok. ¾ wysokości. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę zagotowujemy. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, czekamy kilka minut, aby czekolada się rozpuściła. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy.
DEKORUJEMY BABECZKI
Przestudzone babeczki zanurzamy w polewie czekoladowej. Na każdej babeczce układamy kilka prażonych orzechów laskowych i pół patyczka czekoladowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5107,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
851,2 kcal
Tłuszcz
46 g
Węglowodany
94,8 g
Błonnik
1,6 g
Białko
14,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywna kolorowa bułeczka śniadaniowa
Warzywa to samo zdrowie! Do ich jedzenia zachęca pyszna i kolorowa kanapka z twarożkiem. Dzieci będą zachwycone!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.

Kalafior słodko-kwaśny
Kalafior? Tym razem mu się upiecze! Wypróbuj przepis Darii na pieczony kalafior z sosem słodko-kwaśnym!

Pasta alla Norma – sycylijski makaron z bakłażanem
Klasyk włoskiej kuchni, w którym króluje bakłażan. Pasta alla Norma to świetny pomysł na pyszne danie z prostych składników. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańska tortilla ziemniaczana
Sycący ziemniaczany omlet jest doskonały o każdej porze dnia. Klasyka kuchni w stylu hiszpańskim, która jest w zasięgu ręki!

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!