Babka gotowana waniliowo-czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MASŁO, CUKIER
i nasionka z lasek wanilii ucieramy na puszystą masę.
STOPNIOWO DODAJEMY JAJKA,
budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
DOKŁADNIE ŁĄCZYMY
składniki.
POD KONIEC MIESZANIA
dodajemy wódkę.
MASĘ DZIELIMY NA
3 części.
DO JEDNEJ Z
części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
FORMĘ DO BABKI
gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
DO FORMY KOLEJNO
przekładamy masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną.
FORMĘ ZAMYKAMY I
wstawiamy do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy).
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu około 90 minut.
BABKĘ WYJMUJEMY Z
formy od razu po ugotowaniu, odstawiamy do wystygnięcia.
JAK PODAWAĆ POLEWAMY
polewą waniliową i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4735,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
526,2 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
60,3 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Świąteczne galaretki
Ciekawy sposób na kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych – połączenie delikatnej j śmietanki z galaretką.

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Śledzie z suszonymi pomidorami
Szukasz pomysłu na wyjątkową przekąskę świąteczną ze śledziem w roli głównej? Śledź z suszonymi pomidorami to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków z nutą śródziemnomorskiego charakteru. Poznaj nasz przepis na pysznego śledzia!

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rosół azjatycki
Azjatycki rosół z mnóstwem korzennych przypraw, z dodatkiem pulpecików i kapusty pak choi – doskonale smakuje i rozgrzewa!

Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!