Babka serowa z pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Karmelizowanie filetów z pomarańczy
Ścieramy skórkę z pomarańczy. Obieramy pozostałą skórę i wycinamy z miąższu filety, które kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni karmelizujemy 120 g cukru, dodajemy otartą skórkę, filety oraz pozostały sok z pomarańczy. Całość chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Łączymy masę serową z pomarańczami
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na dwie części i tępą stroną noża wyskrobujemy ziarenka. Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
Pieczemy babkę
Wlewamy masę do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do babki. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy ciasto w formie na 15 minut. Wyciągamy z formy i studzimy.
Przygotowujemy polewę
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy czekoladę i miękkie masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Dekorujemy ciasto
Wystudzoną babkę oblewamy polewą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5265,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
438,8 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
50,5 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Kanapka z lazurem i kurczakiem
Spróbuj połączenia gruszki z serem lazur! To doskonały dodatek do chrupiącej bagietki i soczystego kurczaka.

Wieprzowe szaszłyki z pomidorami i dipem twarożkowym
Marynowane w ziołach kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe podane z dipem z twarożku to gwarancja udanego grilla.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania pysznego owsianego chlebka zamknięte w jednym ozdobnym słoiczku. Obdaruj kogoś tym wyjątkowym podarunkiem, idealnym na święta Bożego Narodzenia!

Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.