Bakłażany zapiekane z parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIANIE SKŁADNIKÓW
Parmezan włożyć do pojemnika,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do innego naczynia. Do pojemnika włożyć bułkę,rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 10, następnie przesypać do miski. Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki, włożyć je do pojemnika miksującego irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 8, następnie przełożyć do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANÓW I SOSU POMIDOROWEGO
Bakłażany oczyścić i umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm, włożyć do obu wkładów do gotowania na parze i posypać łącznie 1 łyżeczką soli.
ZAPIEKANIE BAKŁAŻANÓW
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Natłuścić żaroodporną formę (24 × 20 cm).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1992,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
498,0 kcal
Tłuszcz
29,0 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
29,1 g
Białko
29,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Pita pizza
Szybka pizza, którą możesz zjeść w szkole lub w pracy! Wypróbuj przepis na pitę pizzę i skomponuj ją ze swoimi ulubionymi dodatkami. To prosty i pyszny pomysł na oryginalny lunchbox!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Orzeźwiający koktajl arbuzowo-melonowy
Lekki, rześki napój, który sprawdzi się podczas gorących dni. Zaspokaja pragnienie, orzeźwia i smakuje naprawdę pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab w sosie własnym
Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Smażony camembert z brzoskwiniowym carpaccio
Intrygujące połączenie słonego smaku francuskiego sera ze słodyczą owoców. Proste, eleganckie, pyszne. Spróbuj!