Batoniki musli i mus czekoladowy z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY SUSZONE OWOCE I ORZECHY
Suszone jabłka, morele i orzechy włoskie siekamy drobno.
MOCZYMY PŁATKI OWSIANE
Płatki owsiane moczymy w napoju sojowym w misce ok. 5-7 minut. Dodajemy jogurt naturalny i cynamon. Całość mieszamy.
PIECZEMY MASĘ NA BATONIKI
Owoce dodajemy do miski z płatkami. Całość mieszamy i przekładamy na papier do pieczenia. Rozsmarowujemy w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Białka jajek ubijamy. Dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mango obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki, a następnie kroimy na kawałki, część dodajemy do masy i mieszamy całość.
PODAJEMY BATONIKI I MUS
: Na upieczony mus wykładamy resztę mango. Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni do momentu zbrązowienia. Mus czekoladowy posypujemy płatkami migdałowymi i porwanymi listkami mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1441,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
240,3 kcal
Tłuszcz
8,3 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
8,9 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Pstrąg łososiowy w papilotach na purée z selera
Łosoś czy pstrąg? Najlepiej… pstrąg łososiowy! Świetnie smakuje z selerowym purée i sosem bazyliowym. Spróbuj!

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
Przygotuj obiad w wersji fit. Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów jest pełen aromatu i niezwykle pożywny.

Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!