Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Do miski wlewamy olej kokosowy.Dodajemy jajko i miód. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę orkiszową, płatki owsiane i sól. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWE WYPEŁNIENIE
Do miski wlewamy sok cytrynowy i wrzucamy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy miód, jajka i dodatkowe żółtko. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 20-25 minut – masa musi się ściąć.
DEKORUJEMY CUKREM PUDREM
Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Można je włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Przed podaniem całość oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem. Kroimy w kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2158,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,9 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
24,4 g
Błonnik
4,6 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Mus czekoladowy z malinami
Sprawdź przepis na deser, który pobudza wszystkie zmysły! Aksamitny mus czekoladowy z owocami zachwyci każdego!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
Klasyczne ptysie w zupełnie nowej, świątecznej odsłonie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni. Idealnie sprawdzą się jako nietuzinkowy deser na święta.

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

3 sposoby na ciasto francuskie
Ciasto francuskie to nieskończona liczba smakowych i wizualnych kombinacji, a tych nie może zabraknąć na sylwestra! Sprawdź trzy proste sposoby na pyszne przekąski z ciastem francuskim w roli głównej!

Sałatka chlebowa z jajem poszetowym według Okrasy
Niesztampowy pomysł na chleb! Zamiast tradycyjnej kanapki – pyszna sałatka. Świetna na śniadanie lub przyjęcie.

Komosianka na słodko
Wypróbuj świetną wariację na temat owsianki, gdzie owies zastępujemy komosą ryżową. Szybkie i oryginalne śniadanie, które samo się gotuje!