Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLĘ
Odlewamy wodę z fasoli, płuczemy i wlewamy świeżą wodę tak, aby dobrze zakryła fasolę (ok. 3 cm nad fasolę). Zagotowujemy bez pokrywki i gotujemy w ten sposób przez 10 minut. Następnie gotujemy pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy fasola zmiękła.
KROIMY KURCZAKA
W czasie, gdy fasola się gotuje, kroimy kurczaka w kostkę i doprawiamy solą. Odstawiamy na bok.
SMAŻYMY MIĘSO I WARZYWA
Dymkę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka, dymkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kiedy fasola będzie miękka, odlewamy wodę. Do fasoli dodajemy kurczaka, marchewkę i odsączoną kukurydzę. Zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem 30 minut, aż marchewka zmięknie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1763,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,9 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
37,5 g
Błonnik
10,2 g
Białko
34,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Tort cynamonowo-makowy
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.