Biszkopciki z galaretką malinową • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPCIKI
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier biały. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kółka o średnicy 4-5 cm. Lekko stukamy blachą o blat, żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. Posypujemy biszkopty cukrem trzcinowym. Biszkopty pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Żelatynę namaczamy w wodzie. Maliny rozmrażamy i miksujemy. Następnie przecieramy przez sitko i odmierzamy 250 ml. Maliny przekładamy do garnka i zagotowujemy. Następnie dodajemy napęczniałą żelatynę, a po chwili miód. Masę przelewamy do przygotowanych foremek, pozostawiając odrobinę masy na potem. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do zamrażalnika na tak długo, aż galaretka zamarznie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1024,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
26,6 g
Błonnik
1,4 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Shake malinowo-truskawkowy z bitą śmietaną
Jeśli istnieją idealne połączenia smaków, to z pewnością do nich należy! Aksamitny shake z truskawek i malin ukoronowany ubitą śmietanką to raj dla podniebienia. Spróbujesz?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!