Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe • przepis • składniki • przygotowanie
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Masę marcepanową ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie ucieramy w misie robota z miękkim masłem, mlekiem, cukrem i zielem angielskim aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i jajka, cały czas ucierając.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy, cały czas mieszając.
UKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Po upieczeniu studzimy. Opcjonalnie: oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3264,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
272,1 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
35,3 g
Błonnik
4,5 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?

Makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone
Wyjątkowy makaron orecchiette z kremowym sosem na bazie mascarpone i świeżego, domowego pesto. Odtwórz to danie w swoim domu i ciesz się smakiem inspirowanym włoską kuchnią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chilli sin carne
Wypróbuj odchudzone chilli con carne według Darii – bez mięsa, za to z mnóstwem warzyw i aromatycznych przypraw!

Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!

Faszerowane bataty
Wegański przepis na kolorowe i pyszne danie – bataty faszerowane warzywami z kremowym sosem orzechowym i chrupiącym tofu! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.