Brownie z espresso i wiśnią • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na domowy deser? Zobacz, jak przygotować pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem espresso i wiśni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Czekoladę siekamy. 1 łyżkę wiśni grubo siekamy i odstawiamy. 250 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka, żółtko, cukier oraz sól łączymy i miksujemy tak długo, aż powstanie kremowa masa (do momentu, aż cukier się rozpuści). Dodajemy masę czekoladową i ponownie mieszamy. Pozostałe wiśnie łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy do espresso i krótko mieszamy. Dosypujemy 100 g posiekanej czekolady i wszystko delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BROWNIE
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie chrupiący, a wnętrze jeszcze trochę miękkie. Brownie studzimy w formie.
OZDABIAMY ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ
Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki polewamy nią ciasto, tworząc paski. Posypujemy posiekanymi wiśniami i pozostawiamy do wyschnięcia. Kroimy w kostkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5190 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
34,3 g
Błonnik
3,7 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z kminkiem
Złocisty kurczak przesiąknięty aromatyczną ziołową marynatą z kminkiem w roli głównej to smakowity pomysł na obiad.

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!