Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz gofry na słodko? Wypróbuj więc przepis na bubble waffles z lodami, owocami i czekoladą! Polubią je nie tylko najmłodsi!

Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY LODY WANILIOWE
Śmietankę ubijamy. Syrop klonowy zagotowujemy, dodajemy nasionka z laski wanilii. Żółtka ubijamy w naczyniu robota. Gorący syrop stopniowo i powoli dodajemy do żółtek, cały czas je ubijając. Całość ubijamy do momentu, aż wystygnie.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUBBLE WAFFLES
Jajka łączymy w misce lub w naczyniu miksera z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ciasto miksujemy na najwyższych obrotach lub ubijamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania jednolitej konsystencji.
SMAŻYMY BUBBLE WAFFLES
Formę do gofrów smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Wlewamy porcję ciasta, tak by wypełniło ono zagłębienia formy. Zamykamy gofrownicę i smażymy ok. 2 minut, aż gofr nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło, mieszamy i zdejmujemy polewę z ognia, by lekko przestygła.
ZWIJAMY BUBBLE WAFFLES I WYPEŁNIAMY JE DODATKAMI
Wystudzone bubble waffles ciasno zwijamy w rożki. Do każdego rożka wykładamy za pomocą gałkownicy po 2 porcje lodów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6009,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1502,3 kcal
Tłuszcz
68,8 g
Węglowodany
191,5 g
Błonnik
33,0 g
Białko
33,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Gorąca czekolada do picia
Wystarczy kwadrans, by przygotować aromatyczny, intensywnie czekoladowy napój. Spróbuj! Z pewnością go pokochasz.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Pascha wielkanocna
Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.