Chakalaka • przepis • składniki • przygotowanie
Brzmi egzotycznie i tak też smakuje! Chakalaka, czyli afrykański gulasz warzywny, to idealny wybór, gdy szukasz lekkiego i aromatycznego dania na szybki obiad z marchewką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY I PRZYPRAWIAMY WARZYWA
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i imbir podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
DUSIMY WARZYWA I PODAJEMY CHAKALAKĘ
Dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
666,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
333,4 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
57,8 g
Błonnik
9,3 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piernik z marchwi
Ciasto z warzywami? Wypróbuj nasz przepis na piernik z marchewką, imbirem i orzechami!

Kremowa grochówka z curry
Grochówkę znają wszyscy, ale ta ma wyjątkowo kremowy charakter, który przełamujemy wyrazistymi przyprawami! Sprawdź, jak smak grochu wspaniale komponuje się z curry i wędzoną papryką.

Konfitura z żurawiny i mandarynek – jadalny prezent
Połączenie żurawin, mandarynek, jabłek i aromatycznych przypraw tworzy słodko-kwaśną konfiturę, która idealnie nadaje się do smarowania kanapek lub jako dodatek do mięs czy ciepłych napojów. To świetny pomysł na świąteczny prezent dla najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!

Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to klasyczne połączenie, które większość z nas zna pod nazwą Caprese. Ta włoska sałatka, łączy w sobie świeżość pomidorów z kremowością mozzarelli i aromatyczną bazylią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
Podpiekanie warzyw sprawia, że dodatkowo zyskują one na smaku i wnoszą do dania niezapomniany aromat. Ten przepis na wegański makaron sprawi, że się o tym przekonasz!

Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
Przepis na klasyczny obiad – pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i surówką z białej kapusty!

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.