Chleb orkiszowy • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIANIE CIASTA
Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką)mieszanie/10 sekund/ prędkość 3.Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.
FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA
Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.
PIECZENIE CHLEBA
Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1970,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,3 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
5,4 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rogaliki z makiem
Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

KARTOFLANKA Z KURKAMI
Zupa ziemniaczana z przesmażonymi kurkami, to smak każdej jesieni. Sięgnij po przepis Karola i przygotuj prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Napój radości
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Sos koperkowy
Wyjątkowo prosty i aromatyczny sos koperkowy, który świetnie nadaje się do ryb, delikatnych pulpecików drobiowych lub ich wegetariańskich odpowiedników.

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!

Koncentrat bulionu drobiowego
Naszła Cię ochota na rosół? Z domowym bulionem drobiowym zrobisz go bardzo szybko! Zobacz, jak przygotować koncentrat bulionu, aby mieć go zawsze pod ręką!

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!