Chlebek kukurydziany z syropem klonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj keksówkę moździerz piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej
Masło rozpuść i odłóż, aby delikatnie ostygło.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA ŻÓŁTKA
ODDZIELAMY OD BIAŁEK.
W DUŻEJ MISCE ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA, MLEKO, SYROP KLONOWY, EKSTRAKT Z WANILII ORAZ PRZESTUDZONE MASŁO.
DODAJEMY OBA RODZAJE MĄKI, PRZYPRAWY, SODĘ I PROSZEK DO PIECZENIA.
DELIKATNIE MIESZAMY CAŁOŚĆ.
W OSOBNEJ MISCE UBIJAMY BIAŁKA NA SZTYWNĄ PIANĘ I DODAJEMY DO RESZTY SKŁADNIKÓW, DELIKATNIE MIESZAJĄC.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO KEKSÓWKI
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut i pozostawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY CHLEBEK CHLEBEK POLEWAMY
syropem klonowym i posypujemy obranymi i pokruszonymi w moździerzu pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2943 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
490,5 kcal
Tłuszcz
18,1 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Placuszki ziemniaczane
Chrupiąca klasyka! Zobacz, jak przygotować idealnie placki ziemniaczane, które możesz podać z wieloma dodatkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Lekki bigos z suszonymi morelami
Szukasz pomysłu na lekki bigos? Wypróbuj przepis Darii na bigos z dodatkiem imbiru, curry i suszonych owoców.