Chowder z kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki, ziarna kukurydzy oddzielone od kolb, ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w słupki.
GOTUJEMY ZUPĘ
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy zupę, aż kalafior i ziemniaki będę miękkie – ok. 15 minut.
ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Śmietanę łączymy w miseczce z 2 łyżkami gorącej zupy. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy i wlewamy do garnka. Dodajemy część suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę i część rozdrobnionych orzeszków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1836,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
229,6 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
29,8 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z truskawkami
Wykorzystaj w pełni sezon na truskawki! Ta odświeżająca truskawkowa sałatka to lato na talerzu. Przygotujesz ją w szybki i łatwy sposób!

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grochówka rybna
Poznaj nietypowy przepis Karola Okrasy na pyszną grochówkę z obsmażanym łososiem.

Ryba pod kruszonką na parze
Ryba gotowana na parze, doprawiona ziołową kruszonką, podana z ryżem i groszkiem cukrowym – pyszny, lekki obiad, który przygotujesz z Monsiuer Cuisine!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!