Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 200 stopni C.
PRZYGOTOWANIE ARKUSZ CIASTA
francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.
CIASTO TNIEMY NA
12 kwadratów.
W KAŻDYM KWADRACIE,
za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi.
KWADRATY CIASTA UKŁADAMY
na blasze wyłożonej pergaminem.
ROZTRZEPANYM W MISECZCE
jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat.
WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM
serem grana padano.
KAŻDY KAWAŁEK CIASTA
nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
WYJMUJEMY JE I
studzimy.
W TYM CZASIE
pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy.
PO 10 MINUTACH
odlewamy puszczony przez pomidory sok.
SER MOZZARELLA ŚCIERAMY
na tarce.
POSYPUJEMY NIM KAŻDY
kwadrat ciasta.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
plasterki pomidora.
ZĄBEK CZOSNKU PRZEPUSZCZAMY
przez praskę.
BAZYLIĘ BARDZO DROBNO
siekamy.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.
WSTAWIAMY PONOWNIE DO
piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2701,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,3 kcal
Tłuszcz
30,5 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Kurczak w sosie jogurtowym
Masz ochotę na szybki i lekki obiad, ale wszystkie dotychczasowe propozycje Ci się już znudziły? Skorzystaj z dobrze znanych składników, lecz przyrządź je w nowy sposób! Kurczaka w jogurcie przygotujesz w bardzo szybkim tempie i nie spędzisz wielu godzin w kuchni.