Ciasto precelkowe bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Płatki kukurydziane i precelki przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / prędkość: 6. Następnie dodajemy masło orzechowe oraz miód i całość blendujemy na dość gładką masę, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 30 sekund / prędkość: 4.
CHŁODZIMY SPÓD
Gotową masę na spód przekładamy do formy z wyjmowanym dnem i dokładnie ją do tego dna przyciskamy. Następnie przekładamy spód do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CZEKOLADOWY
Do czystej misy urządzenia przelewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy je, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 90°C / czas: 4 minuty / prędkość: 2. Następnie do mleczka dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę, masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 40°C / czas: 3 minuty / prędkość: 2.
SCHŁADZAMY CIASTO
Krem czekoladowy przelewamy na schłodzony spód. Na wierzchu układamy precelki i całość oprószamy gruboziarnistą solą. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3391,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,9 kcal
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
20,4 g
Błonnik
2,1 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!

Kasza gryczana z podsmażaną marchewką
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Deser w stylu dubajskim
Czas na trochę słodkości. Przygotuj sobie deser dubajski, będący doskonałym połączeniem smaków pistacji, płatków kukurydzianych, pysznej mlecznej czekolady i borówek amerykańskich. Sprawdź, jakie to proste!

Cynamonowe tosty z chałki
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej