Ciasto ryżowe • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto z ryżu, cytrusów i orzechów to wspaniała przekąska dla wszystkich dorosłych, ale też dla dzieci!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAJEMY DO NIEGO
otartą skórkę z cytryny i z pomarańczy.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
dalej mleka dodajemy ryż i pozostawiamy na małym ogniu przez 30-35 minut (do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu).
ODSTAWIAMY W CELU
wystudzenia na mniej więcej godzinę. 200 G MIESZANKI: orzechów wykładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg).
PRAŻYMY PRZEZ MNIEJ
więcej 10 minut. WYSTUDZONE ORZECHY: siekamy.
DO WYSTUDZONEGO RYŻU
dodajemy cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY
za pomocą szpatułki. DODAJEMY POSIEKANE: orzechy.
BIAŁKA Z 3
jaj ubijamy na sztywną pianę.
FORMĘ (ŚREDNICA 22
cm) wykładamy papierem do pieczenia.
DO RYŻU DODAJEMY
ubite białko, mieszamy delikatnie w celu połączenia składników.
CAŁĄ MASĘ PRZEKŁADAMY
do formy do pieczenia.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
170°C w piekarniku z termoobiegiem lub 180°C w piekarniku bez termoobiegu przez mniej więcej 40-45 minut.
JAK PODAWAĆ UBIJAMY
śmietankę 30%.
WYSTUDZONE CIASTO DEKORUJEMY
bitą śmietaną (możemy użyć rękawa cukierniczego) i świeżymi malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3513,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
439,2 kcal
Tłuszcz
27,4 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
13,2 g
Białko
13,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska fasolka po bretońsku
Wegańska odsłona dobrze znanego dania! Przygotuj pyszną fasolkę po bretońsku, doprawioną aromatycznymi przyprawami. Świetna alternatywa wobec klasyki!

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Bułeczki bao z szarpaną kaczką
Puszyste ciasto bułeczek bao zamknie w sobie moc azjatyckich smaków! Przygotuj je na parze, wypełnij szarpaną kaczką i orientalnym sosem!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska polędwica wellington z burakami
Niemożliwe? Spróbuj i się przekonaj, że smakuje lepiej niż oryginał, a przy tym jest prostsza i szybsza w przygotowaniu. Fantastyczny przepis na roślinną wersję polędwicy wellington!

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami to wyjątkowy wypiek, który, łączy w sobie intensywność czekoladowego smaku z lekką kwasowością owoców. Babka z czekoladą i wiśniami może stać się pysznym i efektownym elementem świątecznego stołu, jak i prostym towarzyszem codziennych czynności. W jaki sposób upiec wilgotną, intensywnie czekoladową babkę z wiśniami? Sprawdź nasz sposób!