Comber z jelenia z dynią i sosem żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Comber z jelenia ze smażoną dynią i sosem żurawinowym to efektowe szybkie w przygotowaniu danie. Daj się porwać wykwintnym smakom!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY COMBER Z JELENIA
Comber z jelenia doprawiamy pokruszonymi w moździerzu ziarnami czarnego pieprzu i majerankiem. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażamy comber na brązowy kolor. Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 6 minut. Mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut.
DOPRAWIAMY DYNIĘ
Dynię kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju, aż będzie delikatnie miękka. Doprawiamy otartą skórką i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodajemy miód i posiekany tymianek.
PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY
Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, dodajemy konfiturę, masło i wino. Gotujemy tak długo, aż sos stanie się gesty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1541,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,4 kcal
Tłuszcz
22,0 g
Węglowodany
16,2 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z sosem truskawkowym
Niezwykłe połączenie mięsa z sosem truskawkowo-winnym z pewnością zaskoczy Twoich gości. Danie idealne na wiosenne dni.

Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
Latem najlepiej smakują lekkie zupy! Przygotuj szczawiową na mocnym wywarze z gęsi i z efektownym jajem poszetowym.

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!

Lemoniada z wodą kokosową
Woda kokosowa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia nawet w największe upały! Zobacz, jak przygotować na jej bazie lemoniadę z mango i melonem!