Domowa kapusta kiszona • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻY SŁÓJ
lub beczkę kilka mniejszych słoików drewnianą łyżkę Przygotowanie Szatkujemy drobno kapustę.
MARCHEW I JABŁKA
ścieramy na grubych oczkach tarki.
KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY DO
dużej miski i zasypujemy ją solą.
ZOSTAWIAMY NA OKOŁO
godzinę, aż puści sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ
marchewkę i jabłko.
DOPRAWIAMY KMINKIEM.
PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO
dużego słoja lub beczki.
DOCISKAMY ŁYŻKĄ (KONIECZNIE
drewnianą) i przykrywamy talerzykiem.
SOK MUSI WYPŁYNĄĆ
na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty.
SŁOJA NIE ZAKRĘCAMY
do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce na 3-4 dni.
WARTO KILKA RAZY
odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np.
TAKIM DO
szaszłyków.
PO KILKU DNIACH
możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. ODSTAWIAMY W CHŁODNIEJSZE: miejsce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1131,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
141,4 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
12 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Domowy budyń
Nic nie cieszy tak, jak samodzielnie przygotowany deser. Tym bardziej jeśli pysznie smakuje. Sprawdźcie przepis na klasyczny budyń i przygotujcie go samodzielnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.