Faszerowane sakiewki azjatyckie z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad dla 4 osób w 20 minut? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na faszerowane sakiewki azjatyckie wypełnione zachwycającym farszem z mięsem, warzywami i aromatycznymi dodatkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W misce łączymy mięso mielone, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno posiekane chili, sos sojowy i ostrygowy, skórkę z limonki, jajka, panko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy przyprawą w stylu azjatyckim oraz solą i pieprzem.
ZAWIJAMY SAKIEWKI
Każdy arkusz papieru ryżowego spryskujemy wodą lub zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, aż zmięknie i stanie się elastyczny. Na środek każdego arkusza nakładamy czubatą łyżkę farszu. Zawijamy boki do środka i formujemy kwadratowe sakiewki. Sakiewki smarujemy olejem z obu stron i posypujemy mieszanką sezamów.
PIECZEMY SAKIEWKI
Sakiewki układamy w koszu airfryera, zachowując odstęp. Pieczemy w 190°C” przez około 12 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1579,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
394,8 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
40,2 g
Błonnik
1,3 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Makowiec japoński
Japoński makowiec to wyjątkowy wypiek, który łączy w sobie tradycyjne smaki Bożego Narodzenia z orientalnym akcentem. Choć kojarzony jest głównie z okresem świątecznym, ten deser można przygotować także na inne okazje. Delikatne ciasto z aromatycznym nadzieniem makowym — to jest po prostu pyszne! Sprawdźcie, jak zrobić makowiec po japońsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Soczewiaki z pieczarkami i kwaśną śmietaną
Zielona soczewica i pieczarki to podstawa wyśmienitego farszu, którym wypełnisz regionalne soczewiaki – kotleciki ziemniaczane, które świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do zupy.