Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Mleko, jajko, cukier wanilinowy dokładnie razem mieszamy. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Croissanty kroimy na plastry.
SMAŻYMY TOSTY
Każdy plaster moczymy w miksturze i układamy na rozgrzanej, posmarowanej odrobiną oleju patelni. Smażymy z dwóch stron, do zrumienienia.
KARMELIZUJEMY JABŁKA
Drugą patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju i wrzucamy pokrojone jabłko. Smażymy około 2 minuty, a następnie dodajemy miód i smażymy kolejne 2 minuty, aż jabłko się skarmelizuje.
PODAJEMY TOSTY
Usmażone tosty serwujemy z jabłkami. Całość posypujemy odrobiną cynamonu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1113,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,6 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
61,9 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku
Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa cebulowa z pulpecikami
Polska czy francuska? Niezależnie od tego, skąd pochodzi zupa cebulowa, zawsze jest pyszna. A według tego przepisu – doskonała!

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Hummus dyniowy
Pachnący jesienią, delikatnie pikantny – idealny hummus z dodatkiem dyni to świetny pomysł na przekąskę lub pastę na kanapki. Sprawdź, jak proste jest jego przygotowanie z termorobotem MC Smart.