Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek • przepis • składniki • przygotowanie
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
TAPENADA CZARNA OLIWKI,
kapary, filety, czosnek , pieprz oraz pietruszkę miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę.
SMAKUJEMY, JEŚLI JEST
za mało ostra lub słona, doprawiamy.
TAPENADA ZIELONA PASTĘ
z zielonych oliwek przygotować identycznie, jak z czarnych – miksując wszystkie składniki.
BAGIETKĘ KROIMY NA
kromki, każdą smarujemy niewielką ilością masła.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 200 st.
Z OPCJĄ GRILL
i pieczemy, aż kromki się ładnie zarumienią.
WYJMUJEMY, NA LEKKO
ostudzone nakładamy pastę oliwkową.
JAK PODAWAĆ PODAWAĆ
z pastą oliwkową
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
746,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
186,6 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
2,7 g
Błonnik
1 g
Białko
1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Szakszuka z chorizo i oliwkami
Dla tego śniadania chce się wstawać z łóżka! Szakszuka ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznego chorizo zabierze Cię o poranku do kuchni pełnej słońca.

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
Podkręć smak lodów waniliowych malinami i kokosem. To naprawdę proste. I jakie pyszne! Sprawdź sam!

Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja śniadaniowa. Połączenie szpinaku z łososiem doda energii na cały dzień. Podaj je w formie minitortu i zaskocz najbliższych!

Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
Jak wykorzystać dary lasu w kuchni? Wypróbuj przepis Karola na sałatkę z buraków z sosem z pędów sosny! Takiego połączenia jeszcze nie było!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Kremowa zupa z pieczonymi grzybami
Ta zupa to gwarancja udanego obiadu! Kremowa, charakterna, wyrafinowana, bardzo aromatyczna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu! Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Szybki wegeburger
Burger bez dodatku mięsa smakuje równie pysznie. Poznaj nowe smaki i spróbuj tego z tofu i warzywami.