Hamburger zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ BLACHĘ
papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Przygotowanie Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski.
POKROJONE W TALARKI
korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa.
DO MISKI DODAJEMY
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
niewielką ilością soli.
OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ
kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne.
MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA
pomocą widelca.
Z MIĘSA FORMUJEMY
w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe).
UFORMOWANE HAMBURGERY UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
PRZEKROJONE NA PÓŁ
bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika.
NA SPODACH BUŁEK
układamy równomiernie starty ser.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 CZERWONEJ CEBULI
kroimy w talarki.
BUŁECZKI WKŁADAMY DO
rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę.
PIECZEMY PRZEZ MNIEJ
więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
BUŁKI WYCIĄGAMY Z
piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
SOS DO MISECZKI
dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem.
OBOK SAŁATY UKŁADAMY
przygotowanego hamburgera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2748,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,1 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
25,9 g
Białko
25,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe bułeczki do burgerów
Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Owocowy Pie
Słodki placek z jabłkami, brzoskwiniami i pomarańczami – przebój kuchni amerykańskiej w lekko odmienionym wydaniu.

Lunchbuła
Lunchbuła to sycąca alternatywa dla klasycznego burgera. Idealna na szybki, konkretny obiad albo wypasioną przekąskę do pracy lub szkoły.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?