Jabłkowy pudding z twarożkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do temperatury 200°C.
WINOGRONA MYJEMY, OSĄCZAMY
i przekrawamy na pół.
JABŁKA OBIERAMY, KROIMY
w ćwiartki, nasiona usuwamy.
ĆWIARTKI JABŁKA KROIMY
na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.
ŻAROODPORNĄ FORMĘ SMARUJEMY
tłuszczem, wykładamy owocami.
JAJKA ROZBIJAMY, BIAŁKO
ubijamy na sztywno.
JEDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA
odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY ŻÓŁTKO, TWARÓG
i mieszamy razem.
DODAJEMY BUDYŃ W
proszku, kaszkę i krótko mieszamy.
DUŻĄ ŁYŻKĄ OSTROŻNIE
dodajemy ubite białka.
MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA
owocach.
OBSYPUJEMY PŁATKAMI POZOSTAŁEGO
masła.
PIECZEMY W NAGRZANYM
piekarniku mniej więcej przez 45 minut.
JEŚLI TO KONIECZNE,
w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił.
PODAJEMY NA GORĄCO
lub w letniej temperaturze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2693,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673,3 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
79,3 g
Błonnik
23,7 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Kajzerki z warzywami
Tradycyjna pszenna bułeczka wypełniona pikantnym, warzywnym farszem. Pyszny pomysł na prostą, a zarazem sycąca przekąskę.

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!