Jogurtowe bułki bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki ciasta przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę.
PARUJEMY BUŁECZKI
Gotową masę przelewamy do kokilek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut.
DEKORUJEMY I PODAJEMY BUŁECZKI
Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek. Podajemy przekrojone na pół, z jogurtem i świeżymi truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1102,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
275,6 kcal
Tłuszcz
6,4 g
Węglowodany
44,7 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Serowe ziemniaki hasselback
Ziemniaki nie muszą być nudne! Wypróbuj oryginalny przepis Kingi na ziemniaki hasselback z rozpływającym się serem. Pycha!

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.

Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Mus czekoladowy
Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupę grzybową można przygotować na tysiąc sposobów! Zobacz, jak ją przygotowuje ppłk Krzysztof Przepiórka!

Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.