Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CHAŁKĘ NA PATELNI
Masło roztapiamy na patelni ustawionej na niewielkim ogniu. Kiedy przestanie się pienić, układamy na nim kromkę chałki i podsmażamy ją na złoty kolor z jednej strony. Następnie obracamy ją na drugą stronę i oprószamy zarumienioną chałkę cynamonem. Tak samo przygotowujemy pozostałe kromki.
KROIMY ŚLIWKI I PODGRZEWAMY MIÓD
Śliwki przekrawamy w poprzek na pół i pozbawiamy pestek. Miód podgrzewamy na patelni, aż bąbelki zaczną znikać, a sam miód zacznie się karmelizować.
SMAŻYMY ŚLIWKI W MIODZIE
Śliwki układamy w rozgrzanym miodzie. Podsmażamy je, starając się nie ruszać patelnią. Po chwili doprawiamy owoce listkami tymianku i skórką otartą z połowy limonki. Na koniec całość dokładnie mieszamy i skrapiamy sokiem z limonki. Tak podsmażone śliwki, wraz z powstałym syropem śliwkowym, przekładamy do miski.
SMAŻYMY ORZECHY W MIODZIE
Na patelnię dodajemy miód, masło i tymianek. Całość podgrzewamy, aż masło się roztopi, i wrzucamy podpieczone i obrane ze skórki orzechy laskowe. Orzechy podsmażamy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK Z MIODEM
Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Następnie dolewamy do niego śmietankę, dodajemy miód, cynamon, a także skórkę otartą z połowy limonki i odrobinę soku. Całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY KANAPKI
Twarożek nakładamy po równo na podsmażone kromki chałki i układamy na nich śliwki i orzechy w miodzie. Całość skrapiamy syropem śliwkowym i ozdabiamy listkami świeżego tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2969,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
742,5 kcal
Tłuszcz
38,6 g
Węglowodany
93,8 g
Błonnik
6,4 g
Białko
17,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galaretkowiec bez pieczenia
Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagowe paluszki w cieście filo
Zamiast tradycyjnych paluszków paluszki ze szparagów! Przygotuj wiosenną przekąskę i ciesz się sezonem na te wspaniałe warzywa.

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!

Grochówka z kiszoną kapustą
Połączenie klasycznej grochówki z kiszoną kapustą to zupa, którą zapamiętasz na długo! Wypróbuj przepis i sprawdź, jak ta zupa świetnie smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Syrniki
Pożywne, słodkie placuszki z twarogu inspirowane kuchnią ukraińską to wspaniały pomysł na sycące śniadanie na słodko. Spróbuj, jakie są pyszne, i eksperymentuj z ulubionymi dodatkami!

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!