Kapusta z klopsikami faszerowanymi serem • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować mięsne klopsiki nadziane serem! Podane ze smażoną kapustą z jabłkiem, będą doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Kapustę oczyszczamy. Usuwamy zewnętrzne liście i głąb. Kapustę kroimy poprzecznie na paski o szerokości 1 cm. Podsmażamy na gorącym oleju na dużej patelni przez około 5-7 minut, aż będzie miękka.
DOPRAWIAMY KAPUSTĘ
Cebulę i jabłka obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość dodajemy do kapusty i krótko podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy bulion i sok jabłkowy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
SMAŻYMY KLOPSY
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Ser kroimy na 12 kostek. Cebulę obieramy i siekamy. Zagniatamy z wyciśniętą bułką, mielonym mięsem, musztardą, jajkiem, solą i pieprzem, w razie potrzeby dodajemy trochę bułki tartej. Dzielimy na 12 porcji i z każdej formujemy klopsika z kostką ementalera w środku. Podsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron przez 8 minut, a następnie dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Podajemy z kapustą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3132,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,0 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
30,6 g
Białko
30,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cake pops: ciastka na patyku
Przypominają lody, ale pod warstwą czekolady skrywają niespodziankę: ciasteczkowe nadzienie, które rozpływa się w ustach. Niech cake pops Pawła będą ozdobą Twojego wielkanocnego stołu!

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z serem brie i konfiturą z cebuli
Kanapka na ciepło w iście francuskim stylu, czyli z serem brie, konfiturą z cebuli i gruszką. Przygotuj ją i przekonaj się, jak wspaniale smakuje.

Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
Jeśli szukasz pomysłu na nietypową i smaczną pizzę, koniecznie skorzystaj z tego przepisu!

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!