Karpatka — klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Czas przygotowania
385 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY ROZTOPIONE MASŁO Z MĄKĄ
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż do momentu, w którym masło się roztopi i zacznie wrzeć. Dodajemy mąkę i zmniejszamy ogień do minimum. Ucieramy, aż powstanie gładka masa, która będzie łatwo odchodzić od rondelka. Studzimy masę.
DODAJEMY JAJKA
Do wystudzonej masy dodajemy jajko (powoli, jedno po drugim) i miksujemy mikserem po każdym jaju.
DZIELIMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z rondelka i dzielimy je na dwie części.
WYKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ
Blachę smarujemy odrobiną masła i układamy na niej papier do pieczenia. Potem przekładamy jedną połowę ciasta i rozprowadzamy ją po jego powierzchni. Drugą część ciasta kładziemy na samym papierze do pieczenia i wygładzamy.
PIECZEMY CIASTO
Wsuwamy do piekarnika blachę z ciastem i pieczemy przez 30 minut, aż lekko się zarumieni. Potem wyciągamy blat z ciasta wraz z papierem z blachy i odkładamy do wystudzenia. Przekładamy na blachę drugi blat z ciasta i znowu powtarzamy procedurę.
GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM
Myjemy rondelek i osuszamy go, a potem gotujemy w nim ok. 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ
Do miski wlewamy pozostałą część mleka, dodajemy jajo i żółtka, a także skrobię ziemniaczaną i mąkę. Wszystko ze sobą miksujemy i po chwili wlewamy rondelka z wrzącym mlekiem. Gotujemy, cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Gdy budyń zgęstnieje, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na bok do wystudzenia.
MIKSUJEMY MASŁO Z CUKREM
Myjemy misę miksera i osuszamy ją. Wkładamy do misy masło i dodajemy resztę cukru (odłożonych 40 g), a potem miksujemy, aż powstanie z tego lekka masa.
DODAJEMY BUDYŃ DO MAŚLANEJ MASY
Dodajemy powoli budyń do masy maślanej i cały czas go miksujemy.
PRZEKŁADAMY KREMEM BLATY Z CIASTA
Przekładamy gotowy krem na wystudzony blat ciasta ułożony w blasze i rozsmarowujemy go, a potem przykrywamy drugim.
CHŁODZIMY KARPATKĘ
Karpatkę chłodzimy w lodówce przez 4-5 godzin, a potem posypujemy ją cukrem pudrem i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7025,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1170,9 kcal
Tłuszcz
82,5 g
Węglowodany
79,1 g
Błonnik
0,9 g
Białko
19,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!

Metrowiec
Ciasto metrowiec to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, bo chętnie pieczony był przez nasze mamy i babcie. Warstwowe, lekkie, czekoladowe i po prostu pyszne – to ciasto zasługuje na to, aby przywrócić mu jego dawną świetność. Odkryjcie nasz przepis na metrowiec!

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
Szukasz zaskakującego przepisu na najbliższego grilla? Oto on! Przepyszny grillowany w całości kurczak w marynacie z oliwy i miodu z masłem limonkowo-ziołowym.

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!