Kluski francuskie z sosem szpinakowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
Masło ucieramy w misce na puszystą masę. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy po jednym do masła, cały czas ucierając.
UBIJAMY PIANĘ Z BIAŁEK
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do masy maślanej dodajemy 2 łyżki piany z białek i odrobinę mąki i delikatnie mieszamy aż do połączenia się składników. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy pianę i mąkę.
GOTUJEMY KLUSKI
W dość dużym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień. Do gotującej się wody wkładamy łyżką porcje ciasta. Kluski gotujemy ok. 2 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ząbek czosnku kroimy w plasterki, a ser pleśniowy na mniejsze kawałki. W garnku zagotowujemy śmietankę wraz z plasterkami czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do gorącej śmietanki z przyprawami dodajemy kawałki sera pleśniowego i mieszamy sos aż do roztopienia się sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1230,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,1 kcal
Tłuszcz
54,3 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
18,2 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Klasyczny francuski winegret
Jak przygotować klasyczny sos winegret? Zerknij na przepis DJ i zobacz, jakie to proste! Dzięki niemu Twoje sałatki nabiorą wyjątkowego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Corn dog
Street food w domowym wydaniu? Tylko z przepisem Karola! Corn dog to pyszny i oryginalny pomysł na parówkę w cieście naleśnikowym – przygotuj i częstuj przyjaciół!

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!

Pieczony bakłażan w glazurze miso
Pieczony bakłażan w glazurze miso, czyli idealny lekki obiad na letni dzień. Przygotuj go i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli i sosu jogurtowo-ziołowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
Pilaw to nic innego jak ryż z dodatkami. Przygotuj go z pieczarkami. Taki dodatek idealnie podkreśli smak kurczaka z szampańskim aromatem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
Wegetariańska wersja klasycznych lasagne z sosem beszamelowym zrobionym z dyni i niezwykle aromatycznym szpinakowym twarogiem. Spróbuj, jak smakuje jesień!