Konfitura dyniowo-gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,
pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.
GOTUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY
pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.
LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
obieramy i kroimy w cienkie paski.
ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM
do lodówki.
SOK Z LIMONKI
wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
ODWAŻAMY 500 G
dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2763,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
Szybki, prosty i pyszny makaron z zielonym pesto, warzywami i kurczakiem będzie świetną opcją, gdy zechcesz podać na obiad danie w stylu włoskim.

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Filet z kurczaka z pigwą
Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Sałatka ze smażonym serem halloumi, kurczakiem i sosem chałwowym
Doskonałe połączenie smaku smażonego halloumi, kurczaka i sosu chałwowego w pysznej sałatce Okrasy!