Krokiety wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA DO FARSZU
4 jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na twardo przez około 14 minut. Następnie studzimy i obieramy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE
Masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i delikatnie je roztapiamy, regularnie mieszając. Następnie do miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy 2 surowe jajka, mąkę, rozpuszczone masło i szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki i odkładamy je na bok do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Białą kiełbasę obieramy z osłonek i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy kiełbasę do momentu, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy ją do miski. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek, mozzarellę oraz ugotowane i pokrojone w większą kostkę jajka. Całość dokładnie mieszamy.
ZWIJAMY KROKIETY
Na każdym naleśniku rozkładamy 2-3 łyżki farszu. Składamy brzegi do środka i zwijamy naleśniki w rulon, tworząc krokiety. Każdy obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
SMAŻYMY KROKIETY
Na patelni rozgrzewamy 250 ml oleju. Krokiety smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy na ciepło – najlepiej z sosem czosnkowym, chrzanowym lub ulubionym dipem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2948,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
737,1 kcal
Tłuszcz
46 g
Węglowodany
46,1 g
Błonnik
1,8 g
Białko
32,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Batoniki musli i mus czekoladowy z mango
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego, ale koniecznie domowego! Ten przepis jest właśnie na taką okazję, a batoniki robi się naprawdę szybko!

Domowa pasta jajeczna
Tak smakują wiosenne kanapki! Prosty przepis na domową pastę jajeczną urozmaici każde wspólne śniadanie i pozwoli zacząć dzień ze smakiem. Spróbujesz?

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na szybkie, aromatyczne danie z orientalną nutą? Pad thai z kurczakiem to propozycja idealna dla ciebie! Egzotyczne połączenie różnych smaków i struktur — tego koniecznie musisz spróbować. Poznaj nasz sposób na bajeczny pad thai!

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!