Kumpir w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
PRZYGOTOWANIE DIPU OBRAĆ 1
ZĄBEK CZOSNKU I WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ), PRZYTRZYMUJĄC PRZYCISK TURBO/2 SEKUNDY.
POTEM ZGARNĄĆ ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA.
CYTRYNĘ UMYĆ GORĄCĄ WODĄ, OSUSZYĆ, ZETRZEĆ POŁOWĘ SKÓRKI.
Z CYTRYNY WYCISNĄĆ SOK.
SKÓRKĘ I 1 ŁYŻKĘ SOKU Z CYTRYNY DODAĆ DO CZOSNKU W POJEMNIKU.
TYMIANEK UMYĆ I OSUSZYĆ.
OBERWAĆ LISTKI Z GAŁĄZEK I RAZEM Z JOGURTEM SOJOWYM DODAĆ DO SKŁADNIKÓW W POJEMNIKU.
MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 10 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZYPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM, MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZELAĆ DIP DO INNEGO NACZYNIA, WSTAWIĆ DO LODÓWKI I UMYĆ POJEMNIK MIKSUJĄCY.
KROJENIE POMIDORÓW I OGÓRKA
Pomidory i ogórek umyć, osuszyć.
Pomidory pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć nasady szypułek.
Miąższ pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Ogórek przepołowić wzdłuż, wyskrobać nasiona, również pokroić w kostkę wielkości 1 cm.
Pokrojone warzywa włożyć do miski.
KROJENIE CEBULI CEBULĘ OBRAĆ,
przepołowić, pokroić w cienkie plasterki.
Oliwki osączyć i pokroić na plasterki.
Oliwki z cebulą i oliwą z oliwek dodać do pomidorów i ogórka, dokładnie wymieszać.
Przyprawić ½ łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu.
GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI UMYĆ,
włożyć do głębokiego wkładu do gotowania na parze.
Do pojemnika miksującego wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać do niej 2 łyżeczki soli.
Głęboki wkład do gotowania na parze umocować na pojemniku miksującym i zamknąć pokrywą.
Gotować ziemniaki, ustawiwszy program gotowanie na parze.
GOTOWANIE BAKŁAŻANÓW NA PARZE
Pasta bakłażanowa: bakłażany umyć, przepołowić włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze, zamknąć i gotować ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut, pomijając przy tym nagrzewanie.
Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie i w razie potrzeby gotować je kilka minut dłużej.
Ziemniaki wyjąć i trzymać w cieple, bakłażany odstawić, opróżnić pojemnik miksujący.
ROZDRABNIANIE CZOSNKU ZĄBEK CZOSNKU
obrać, włożyć do pojemnika miksującego.
Rozdrabniać czosnek (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy , zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE PURÉE Z BAKŁAŻANA
Z bakłażanów wyjąć miąższ i włożyć do pojemnika miksującego.
Dodać ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę soku z cytryny, pieprz kajeński i oregano.
Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6.
W razie potrzeby purée z bakłażana zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i powtórzyć rozdrabnianie.
Przyprawić solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką) 12 sekund/prędkość 4.
FASZEROWANIE ZIEMNIAKÓW ZIEMNIAKI NACIĄĆ
wzdłuż i nieco rozchylić połówki.
Do każdego ziemniaka włożyć po łyżce pasty bakłażanowej, trochę sałatki pomidorowo-ogórkowej i kleks jogurtu sojowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
918,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
306,2 kcal
Tłuszcz
8,0 g
Węglowodany
52,0 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Włoskie makaronowe rurki nadziewane szpinakiem oraz serem to pyszna i niezwykle sycąca potrawa, która potrafi zachwycić swoim smakiem. Niewątpliwą jej zaletą jest to, że ją przygotować na kilka różnych sposobów. Dziś zdradzimy Ci przepis na cannelloni ze szpinakiem i ricottą.

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezmięsne udka serowe
Czy to udko? Absolutnie nie! Za to ma paluszkową kostkę, pyszną panierkę i serowe nadzienie. Warto spróbować je zrobić i zaskoczyć tą wegetariańską przekąską rodzinę i znajomych podczas kolejnego spotkania.

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rumsztyk
Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację. Nasz przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.

Oliwa bazyliowa
Aromatyczną oliwę z bazylią możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak!

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!