Kurczak z warzywami z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako szybki obiad. Dzięki wykorzystaniu airfryera warzywa będą chrupiące, kurczak soczysty, a samo przygotowanie błyskawiczne.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm, skrapiamy 1 łyżką oliwy i oprószamy przyprawą do kurczaka. Składniki mieszamy, aby przyprawa dokładnie pokryła mięso.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cukinię i cebulę kroimy w talarki, a następnie cukinię w ćwiartki. Brokuł dzielimy na różyczki, a paprykę kroimy w kostkę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do miski, skrapiamy pozostałą oliwą i sokiem z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone oregano i oprószamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy.
PIECZEMY I PODAJEMY DANIE
Warzywa mieszamy z mięsem i przekładamy do kosza airfryera. Danie pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180°C, aż składniki się zarumienią. Przed podaniem danie oprószamy szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
614,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,8 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
3,2 g
Białko
24,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu ze śliwkami
Wypróbuj oryginalny przepis na tiramisu w zupełnie nowej odsłonie – ze śliwkami, twarogiem i biszkoptami!

Ciasto jeżynowe bez laktozy
Lubisz smak owoców leśnych? Upiecz ciasto według przepisu Kingi! Zachwyca kolorem, smakiem i nie zawiera laktozy!

Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
Daria Ładocha pokaże Ci przepis na szybki obiad dla 4-osobowej rodziny! Przygotuj tortille z kurczakiem, hummusem i warzywami z dodatkiem sosu jogurtowego i sałatki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!

Wegańskie batony z suszonymi morelami
Pyszne, wegańskie batony z suszonymi morelami, bez dodatku białego cukru, to świetny pomysł na przekąskę lub deser. Wystarczy malakser, odrobina cierpliwości – i zapomnisz o gotowych słodkich przekąskach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka faszerowane tuńczykiem to szybka i smaczna przekąska, idealna na różne okazje. Połączenie kremowego żółtka i tuńczyka tworzy wyrazisty, delikatnie słony smak, który doskonale komponuje się z dodatkiem majonezu lub musztardy czy innych składników. To danie jest proste do przygotowania, a jednocześnie efektowne na talerzu, szczególnie gdy udekorujesz je świeżymi ziołami.

Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!