Lekka sałatka z makaronem konjac i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka sałatka z niskokalorycznym makaronem i zielonymi warzywami to idealny pomysł na wiosenny posiłek, który dzięki dodatkowi sosu w azjatyckim stylu nabierze wyjątkowego charakteru. Sprawdź, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY ORZECHY
W misie termorobota odmierzamy 50 g orzeszków ziemnych i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron odcedzamy i płuczemy na sicie o drobnych oczkach. Następnie wkładamy go do miski z gorącą wodą, odstawiamy na 2 minuty, aby się ugotował, ponownie odcedzamy i przekładamy do pustej miski.
GOTUJEMY WARZYWA
Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki i układamy na głębokiej przystawce do gotowania na parze. Następnie do płytkiej przystawki przekładamy edamame. Do pojemnika miksującego wlewamy 1 l wody, układamy na nim przystawki i gotujemy warzywa, wykorzystującprogram gotowanie na parze / czas 10 minut / temperatura 120°C / obroty 1. Ugotowane różyczki brokułu i fasolę studzimy i dodajemy do miski z makaronem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do pojemnika miksującego wkładamy czosnek i rozdrabniamy go, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Posiekany czosnek zgarniamy ze ścianek naczynia i dodajemy do niego pozostałe składniki sosu. Następnie całość podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 50°C / obroty 2.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Makaron i warzywa zalewamy gotowym sosem. Całość dokładnie mieszamy, przed podaniem oprószamy orzeszkami i skrapiamy sokiem z limonki do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1412 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
470,7 kcal
Tłuszcz
29,3 g
Węglowodany
27,4 g
Błonnik
12,8 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tantanmen ramen
Tantanmen ramen to japońska wersja pikantnej, sezamowej zupy, inspirowanej chińską kuchnią. Charakteryzuje się bogatym smakiem, kremowym bulionem oraz aromatycznymi dodatkami. To idealna propozycja dla miłośników wyrazistych i pikantnych potraw, która doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Jak zrobić ten pyszny ramen w domu? Już zdradzamy przepis!

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Warstwy rolady według przepisu Darii to wędzony łosoś, serek i szpinakowe ciasto – zwiń wszystkie składniki i podaj gościom superszybką przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Drożdżowe racuchy z rabarbarem
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie? Zamień owsiankę i kanapki na pyszne racuchy z rabarbarem! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła!