Lodowe tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie
Ten przepis Kingi bierzemy na chłodno! Dzięki niemu będziecie mogli uraczyć swoich gości, niezależnie od okazji, wspaniałym deserem – lodowym tiramisu!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY LODY
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wcześniej wystudzoną kawę mieszamy z likierem amaretto. Biszkopty maczamy w kawie z likierem i wykładamy nimi dno przygotowanej blachy. Na ciastkach rozprowadzamy warstwę lodów waniliowych. Posypujemy je kakao i ponownie nakładamy warstwę lodów, równomiernie rozprowadzając je na ciastkach. Na sam koniec ponownie układamy nasączone w kawie biszkopty i ponownie posypujemy kakao.
MROZIMY LODY
Wstawiamy deser do zamrażarki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4534,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
503,9 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
62,7 g
Błonnik
0,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Frużelina truskawkowa
Frużelina jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem dla tradycyjnego dżemu z uwagi na mniejszą zawartość cukru w składzie. Ten szczególnie lubiany przez osoby aktywne fizycznie dodatek do potraw i deserów można bez problemu przyrządzić w zaciszu własnej kuchni. Jak to zrobić? Dowiesz się tego już za chwilę. Poznaj nasz sposób na frużelinę truskawkową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!

Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!

Curry z bakłażanem i brukselką
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!