Makaron i szparagi w kremie z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY
na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.
CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W
paski.
MAKARON GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
CEBULĘ PODSMAŻAMY NA
gorącym maśle aż do zeszklenia.
ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
SZPARAGI DODAJEMY DO
makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY
do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.
MAKARON I SZPARAGI
odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
926,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Pistacjowe placki ze skyru
Świetny przepis na wartościowe śniadanie, kolację czy przekąskę. Te placki ze skyru z dodatkiem kremu pistacjowego podbiją Wasze serca i żołądki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.