Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SZPINAK MYJEMY
i osuszamy.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oleju, dodajemy szpinak.
PODSMAŻAMY, MIESZAJĄC OD
czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
DODAJEMY GAŁKĘ MUSZKATOŁOWĄ
oraz sól i pieprz do smaku.
MAKARON GOTUJEMY AL
dente w osolonej wodzie. ODCEDZAMY.
SER KRUSZYMY NA
mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając.
DO ROZPUSZCZONEGO SERA
dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
MIESZAMY SOS ZE
szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3214 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
803,5 kcal
Tłuszcz
41,4 g
Węglowodany
77,6 g
Błonnik
33,3 g
Białko
33,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki
Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rigatoni z ricottą, boczkiem i pistacjami
Pyszne i aromatyczne danie kuchni włoskiej, w którym kremowa ricotta z mleka bawolego łączy się z chrupiącym boczkiem, słonymi kaparami i prażonymi pistacjami.

Sałatka z brokułem i serem roquefort
Najlepszy pomysł na przekąskę lub kolację, czyli sałatka z pysznym dressingiem. Aby cieszyć się jej smakiem, wystarczy ugotować różyczki brokułu i przygotować pyszny sos z francuskiego sera roquefort. Sprawdź, jakie to proste!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z gofrów
Zupełnie inna odsłona gofrów. Tym razem Kinga przygotowała je na słono, z pysznym serem Carré de l'Est, wędzonym boczkiem i smażonymi pieczarkami. Koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
Niewiele warzyw tak smakuje wiosną jak botwinka! Wypróbuj przepis Kingi na placuszki z młodymi buraczkami i przekonaj się, jak proste i smaczne może być gotowanie ze świeżych składników.