Makaron z buraczanym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W ŚREDNIM
garnku gotujemy wodę.
GDY ZACZNIE WRZEĆ,
wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie.
WYJMUJEMY BURAKI Z
wody i studzimy.
W TYM CZASIE
w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. ODCEDZAMY.
BURAKI OBIERAMY ZE
skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
DODAJEMY CZOSNEK I
orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. MIKSUJEMY.
DODAJEMY STARTY SER,
przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
JEŚLI MASA JEST
zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
DO UGOTOWANEGO MAKARONU
dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3178 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
794,5 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
111,2 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Wegańskie tofumisu
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
Wytrawny wypiek z ciasta francuskiego idealny na przyjęcia. Pyszna przekąska, która zachwyca smakiem i wyglądem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.