Makaron z kremowym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Podsmaż kurczaka, dodaj odrobinę śmietany, koperek i połącz całość ze swoim ulubionym makaronem. Pyszny obiad gotowy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W DUŻYM
garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
W MIĘDZYCZASIE KURCZAKA
kroimy na paseczki.
SŁODKĄ PAPRYKĘ MIESZAMY
z przyprawą warzywną, solą i pieprzem.
W TAK PRZYGOTOWANEJ
mieszance obtaczamy kurczaka.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę oleju, podsmażamy mięso, aż nabierze złocistego koloru.
DO USMAŻONEGO KURCZAKA
dodajemy śmietanę oraz koperek.
MIESZAMY CAŁOŚĆ I
gotujemy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje (około 5 minut).
UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY
i nakładamy na talerze, na wierzch nakładamy mięso z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3760,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
940,1 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
93,4 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.