Makaron z pesto ze szpinaku • przepis • składniki • przygotowanie
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE W DUŻYM
garnku gotujemy osoloną wodę.
GDY ZACZNIE WRZEĆ,
wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
DO BLENDERA WKŁADAMY
szpinak , czosnek , starty ser grana padano, orzechy włoskie.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, DODAJĄC
stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji – powinno być gęste, ale dość wilgotne.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
UGOTOWANY MAKARON ODCEDZAMY
i przekładamy ponownie do garnka.
DODAJEMY PESTO ZE
szpinaku i całość mieszamy, aż sos oblepi makaron.
JAK PODAWAĆ PORCJE
makaronu nakładamy na talerz i dekorujemy listkami szpinaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2868,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,1 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
92,6 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Steki z tofu
Tofu, które smakuje jak żeberka w sosie BBQ? Ciekawe, intrygujące, proste i przede wszystkim pyszne. Wypróbuj ten przepis na najbliższym grillu!

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Patatas bravas z chorizo
Przystawka, o której słyszeli w całej Hiszpanii, czyli patatas bravas! Według przepisu Kingu podane z aromatycznym chorizo, które wzbogaca danie o dodatkowe, jeszcze ostrzejsze nuty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!