Manhattan Latte • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KAWĘ
Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ
Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.
MIESZAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM ORZECHOWYM
Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY MLEKO MIGDAŁOWE
Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.
WLEWAMY WARSTWAMI SKŁADNIKI
Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.
SERWOWANIE
Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1127,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
563,7 kcal
Tłuszcz
31,9 g
Węglowodany
54,9 g
Błonnik
14,7 g
Białko
14,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa z kapustą kiszoną
Łatwy i szybki w przygotowaniu przepis na białą kiełbasę pieczoną z kiszoną kapustą. Wypróbuj!

Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
Pyszne ciasto z masy serowej o orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowym smaku, wykończone chrupiącą bezą. To deser idealny!

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Zupa gyros
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
Niestraszne Ci naprawdę ostre dania? Przygotuj pikantne polędwiczki wieprzowe w stylu meksykańskim.

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!