Marcepanowe kartofelki • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CUKRU PUDRU
Cukier wsypać do pojemnika miksującego i (z zatkniętą miarką)ucierać na puder 20 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE MARCEPANU
Do pojemnika miksującego wrzucić migdały irozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10.Dodać cukier puder i likier pomarańczowy,miksowaćwszystko (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 9. Jeśli marcepan jest wciąż zbyt gruboziarnisty, ewentualnie powtórzyć czynność.
FORMOWANIE MARCEPANOWYCH KARTOFELKÓW
Następnego dnia podzielić marcepan na kawałki i ponownie włożyć do pojemnika miksującego.Miksować(z zatkniętą miarką)15 sekund /prędkość 7. Wyjąć miękką masę marcepanową z pojemnika, uformować z niej 40 kuleczek i każdą obtoczyć w kakao.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2023,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
202,4 kcal
Tłuszcz
10,5 g
Węglowodany
20,7 g
Błonnik
2,1 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lemoniada arbuzowa
Słodka, lekka i orzeźwiająca – taka jest ta lemoniada. Idealna na upalne dni czy przyjęcia pod chmurką!

Pierogi z jagodami
Tym razem Paweł proponuje obiad na słodko. Wypróbuj przepis na pyszne pierogi!

Koktajl sernikowy z malinami
Błyskawiczny koktajl z serka wiejskiego z dodatkiem malin. Wypróbuj ten przepis na pyszny i sycący napój!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żelazne kluski z suszoną cebulą i wędzonym twarogiem
Klasyka kuchni regionalnej, czyli żelazne kluski, w nowym wydaniu. Przygotuj to danie na najbliższy obiad i przekonaj się, jak smakuje z dodatkiem suszonej cebuli w oleju i wędzonego twarogu.

Zupa meksykańska z indykiem
Idealna dla miłośników chudego mięsa i kuchni świata! Spróbuj zupy w stylu meksykańskim z indykiem, fasolą i kolendrą – prostej, sycącej i z charakterem!

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!