Marmolada cytrynowa z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCISKAMY SOK Z CYTRYN
3 cytryny sparzamy, wycieramy do sucha, obieramy obieraczką, skrawając cienkie paski skórki. Wszystkie cytryny wyciskamy i odmierzamy 350 ml soku. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem z cytryny, startą skórką cytryny i cukrem żelującym w wysokim garnku, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
GOTUJEMY MARMOLADĘ
Marmoladę gotujemy na dużym ogniu przez 4 minuty, mieszając. Następnie natychmiast przelewamy do przepłukanych gorącą wodą słoików, dobrze zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2211,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
552,9 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
141,2 g
Błonnik
2,3 g
Białko
2,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Barszcz czerwony z uszkami
Domowy zakwas i własnoręcznie ulepione uszka z farszem z kapusty i grzybów – oto Święta na talerzu, czyli składniki klasycznego barszczu czerwonego Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki schabowe - ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Masz w perspektywie rodzinny obiad, a może nawet uroczystość? Mamy dla Ciebie świetną propozycję na obiad! Soczyste mięso schabowe, nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami, otulone chrupiącą panierką to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj je z nami i zachwyć swoich bliskich!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Caprese w oliwie
Spróbuj caprese w innym wydaniu. Z dodatkiem aromatycznej bazylii, zanurzone w oliwie. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka maślano-cytrynowe
Kruche, proste, z lekką cytrynową nutą – wprost idealne na wielkanocny stół. Upiecz je i sprawdź, jak szybko znikają z talerzyka!

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.