Naleśniki z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Do misy miksera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, olej i sól. Miksujemy całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta. Usmażone naleśniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI
Na suchej patelni smażymy boczek. Usmażony boczek przekładamy na blachę z naleśnikami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3871,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,2 kcal
Tłuszcz
39,4 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawa po kozacku
Kawa z winem i przyprawami nie tylko rozgrzewa, ale także zachwyca smakiem!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Koktajl orzeźwiający – mango lassi
Spróbuj super orzeźwiającego koktajlu w stylu indyjskim. Mango lassi to niezwykle owocowy rarytas, który pokochasz od razu! Zobacz, jak przygotować go w prosty sposób!

Ratatouille z serem pleśniowym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Spróbuj ratatouille wg przepisu Kingi! To pełne warzyw danie, które jest klasykiem kuchni w stylu francuskim, z niebanalnym dodatkiem w postaci sera pleśniowego.

Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to jeden z najbardziej popularnych i wszechstronnych dodatków do frytek, sałatek, kanapek czy innych przekąsek, który przyrządza się na wiele różnych sposobów. Przygotowanie sosu tysiąca wysp w domowej kuchni jest proste i szybkie. Sprawdź nasz przepis na sos tysiąca wysp!