Penne z salsą freddo • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne danie na upalne dni, które przygotujesz w jednej chwili! Makaron penne z zimnym sosem – salsą freddo.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ FREDDO
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. Oba warzywa kroimy w drobną kostkę. Dymkę oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek oraz liście ziół drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z oliwą i octem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
MAKARON MIESZAMY Z SALSĄ
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej, osolonej wody zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Rukolę myjemy i rwiemy na małe kawałki. Makaron odcedzamy, mieszamy z zimnym sosem i rukolą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1987,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
331,3 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
56,4 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane souvlaki z karkówki
Wyjątkowe szaszłyki z karkówki inspirowane kuchnią słonecznej Grecji, czyli souvlaki. Skuś się na to pyszne danie z grilla i podaj je z orzeźwiającym sosem jogurtowym.

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Faszerowane roladki z bakłażana to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Aromatyczna orzechowa pasta sprawia, że bakłażan nabiera wyjątkowego smaku, który zachwyci wszystkich gości. Wypróbuj koniecznie!

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.