Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚCIERAMY WARZYWA NA TARCE
Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
GOTUJEMY KAPUSTĘ
Z kapusty wycinamy głąb. Warzywo oczyszczamy z zewnętrznych liści, umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy sól. Gotujemy ok. 6-8 minut na małym ogniu, aż liście zaczną mięknąć.
ODDZIELAMY LIŚCIE KAPUSTY
Liście przestudzonej kapusty delikatnie oddzielamy od główki. Powinniśmy uzyskać około 10 całych liści. Resztę kapusty oraz liście uszkodzone podczas zdejmowania, odkładamy do późniejszego wykorzystania.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
W dużej misce łączymy ugotowany, wystudzony ryż z mielonym mięsem. Doprawiamy tymiankiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Mieszamy.
ZWIJAMY GOŁĄBKI
Porcje farszu wykładamy na wystudzone liście kapusty. Boki i dół liści zakładamy do środka, a następnie zwijamy gołąbki.
PIECZEMY GOŁĄBKI
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi, odłożonymi wcześniej liśćmi kapusty, na których następnie układamy pierwszą porcję gołąbków.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Pomidory łączymy w rondelku z oliwą, tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kawałki pomidorów rozpadną się, a sos zgęstnieje.
PODAJEMY GOŁĄBKI
Gotowe gołąbki wykładamy na talerze. Polewamy sosem pomidorowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1787 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
178,7 kcal
Tłuszcz
1,5 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!

Brioszki col tuppo w stylu sycylijskim
Puszyste, pyszne, idealne na śniadanie! Te brioszki swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina „tuppo”, czyli kobiecy kok. Można je podać również na deser: wypełnione lodami lub migdałową granitą.

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Letnia zupa jarzynowa
Znasz to uczucie, kiedy stoisz przed stoiskiem na ryneczku, pełnym młodych, świeżutkich darów lata i myślisz, jak dobrze byłoby kupić wszystko…? I to jest właśnie zupa, w której tego wszystkiego możesz użyć!

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.